Selma 3 månader

Det finns ju inte någon 29:e i februari så vi får väl fira 3 månader idag! Dagen började med ett besök på BVC för kontroll och vaccination. Selma är nu 59,4 cm och väger 5 780 g. Hon har snart dubblat sin födelsevikt! Vaccinationen gick väl som den skulle, ett stick i vardera lår följt av ett par skrik, som gick över ganska snabbt. Mamman och pappan tyckte nog att det var jobbigast! Jag skulle ju gått med jobbet på afterwork idag men eftersom Selma inte riktigt har varit sig själv utan lite gnällig och inte velat äta som vanligt så var beslutet att stanna hemma med henne inte så svårt. Jag har absolut inget behov av att komma hemifrån utan henne än...däremot hade det varit gott med lite revben! :)



Sons of anarchy

Jag är fast! Har sett någon snutt av ett par avsnitt innan men inte riktigt satt mig in i handlingen tidigare... Det ändrades dock igår! Hela fem avsnitt plöjde jag igenom...behöver jag säga att vi hade en riktig slappardag?! Selma, eller Smulan som vi kallar henne nu för tiden, hade en riktig sovardag så jag passade på mellan de vakna stunderna! :) 

Idag har vi fått gjort lite mer! Vi har haft besök av tant Emma som hade med sig jättefina kläder till Selma, tack så mycket! Selma låg under hela besöket i sitt babygym och tjattrade, högt! När Emma åkte hem gick vi ut och gick. Det är så skönt ute nu! Jag längtar verkligen till våren. Jag har svårt att veta hur mycket kläder jag ska ta på Selma, tror jag paltar på henne för mycket, det är ju ganska varmt i vagnen. Jag var ju inte riktigt nöjd med stötdämpningen i vagnen innan men den har "mjuknat" och är toppen! Så otroligt lättkörd. 


Presenten från Emma med familj.

När vi kom hem från promenaden fixade jag lite mat, medan Selma tjattrade i det andra babygymmet. Snäll unge vi har fått...hon är så nöjd hela tiden! Nu sover hon igen...dags för ett avsnitt till! :)


En sån här dag...

...gör det ingenting alls att vara mammaledig! Helt underbart vårväder!! Strålande solsken, torrt på marken och en lååång promenad med en nöjd Selma. Den här veckan har vi mycket skoj att se fram emot. Igår var jag på efterkontroll på MVC vilket gick bra. Vi gick igenom förlossningen och kunde konstatera att "jag är som gjord för att föda barn"...(barnmorskans ord). Jag tror säkert att andra upplevde sin förlossning som en mer trevlig upplevelse än vad jag gjorde. Däremot är jag inte rädd för att göra om det och det känns skönt. Jag har lyckats gå ner alla mina mammakilon och är nu nere på 63 vilket är två kilo mindre än inskrivningsvikten. Det känns att amningen tar på kroppen, den känns väldigt trött emellanåt. Mamma var ledig igår så hon hade Selma medan jag var iväg och när jag kom hem gick vi genom stan och uträttade ett par ärenden. Bland annat så köpte jag en liten mojäng att hänga i vagnen så hon har någonting att titta på om hon vaknar när vi är ute och går, hon börjar bli så mycket piggare och väldigt nyfiken! Därefter fick jag lunch hos mamma, mycket uppskattat! När vi kom hem gick vi och la oss och jag tänkte bara somna till en stund men det slutade med en två timmars tupplur! Vi var nog lite trötta! :)




I eftermiddag kommer min jobbarkompis och hälsar på oss vilket ska bli kul! Jag ska även träffa mina arbetskamrater på fredag då vi ska på afterwork på O'Learys. Då ska Selma vara hos sin faster som bor ovanför O'Learys, smidigt! Imorgon ska vi gå ut och gå med Malin och barna och på torsdag får vi besök av en annan kompis! På fredag är det dags för nästa besök på BVC och då är det vaccination som står på schemat. Jag är lite nervös men hoppas att det kommer gå bra. Jag får nog vara inställd på att hon kommer att bli ledsen men hoppas att det går över fort. Dennis ska följa med vilket känns skönt!


Om allt går enligt planerna och Selma inte blir för påverkad av vaccinet så ska vi åka ner till Göteborg i helgen och hälsa på Dennis syster med barn och även mina kompisar! Det ska bli spännande med en utflykt igen, det har inte blivit många sådana, jag är för rädd för alla baciller! Tur att det börjar gå mot vår och att Selma blir större, det får inte gå för fort bara! 




 

Nappen har krympt!

Det är fascinerande hur mycket Selma har ändrats de här veckorna. Antingen har nappen krympt...eller så har kinderna växt! :)
 
 
På bilden till vänster är hon ca två veckor och bilden till höger är tagen idag, tolv veckor gammal. 

Slaskig promenad

Idag har vi varit ute och gått med alla mammor från föräldragruppen! Det var en riktigt slaskig men skön promenad och alla barnen sov gott i sina vagnar! 


Nu väntar vi på farmor Siv som ska komma och leka lite med Selma så jag kan åka och handla. 



Vart tog våren vägen?


Jag har fått tips om Instacollage som jag inte visste fanns, det blir lite roligare bilder!

Igår var det nästan som om våren var här på riktigt. Termometern visade 10 plusgrader (i solen) och det var klarblå himmel! Tyvärr så blåste det ju ganska mycket så det var ganska kyligt när vi var ute på den dagliga promenaden. Det finns ändå vissa tecken på att våren närmar sig! 


Idag har vi varit ute och gått med min kusin och hennes lilla Leon. Det blev en tidig morgonpromenad vilket var mycket skönt och med tanke på hur vädret har varit idag var det nog tur att vi gick tidigt. Selma fick ett paket av sina sysslingar (måste det väl bli?)


Imorgon ska vi träffa mammor och barn från föräldragruppen igen och nu ska vi ut och gå allihopa. 


Nu är det dags att sova, Selma har redan somnat... Igår natt slog vi nytt sömnrekord igen, 8 timmar och 50 minuter mellan kvällsmat och morgonmat! 

Alla hjärtans dag

Igår var det Alla hjärtans dag och dagen till ära unnade jag mig att gå och klippa mig. Selma fick umgås med faster Johanna under tiden och det gick så klart jättebra. Selma sov större delen av tiden.
 
 
Selma hade köpt en liten present till sin pappa, en nyckelring med en bild på sig själv...den var uppskattad! Till kvällsmat blev det hemmagjord pizza som var en del av Evas matkasse....och som vanligt så var jag för hungrig för att komma ihåg att ta kort innan jag åt! På pizzorna hade vi grillad kyckling, bacon och ananas, mycket gott och det blir nog en repris redan ikväll. 
 
 
Nybadad och uppklädd i Alla hjärtans dag-klänning.
 
Selmas kusin Alma var här och åt med oss. Hon hade även med sig en present till sin kusin, en jättefin body och byxor. Dessutom hade hon gjort ett jättefint kort till Selma, gulligt!
 
 
 
 
Kusinmys!
 
Idag har jag varit en snabbrunda på stan och köpt lite kläder till Selma. Hon växer så otroligt fort och kommer knappt i sina kläder längre. Hon har nog storlek 62 nu men jag köpte lite blandat 62 och 68 så har hon lite att växa i. Allting såg jättestort ut när jag kom hem men nu tvättar vi allting och då krymper kläderna en del. 
 
 
 
 
 

Rutiner?!

Vad olika dagarna ser ut nu för tiden. Vissa dagar ligger vi i sängen till 9-10 och andra dagar går vi upp med Dennis vid 6.30. Igår kom jag inte ur morgonrocken och in i duschen förrän 12-snåret. Då gav jag upp med att försöka få Selma att somna och la henne utanför badrummet i babygymmet så fick hon ligga där medans jag duschade. Det gick jättebra och hon grejar och slår på figurerna. När klockan var 13.30 kom vi äntligen utanför dörren på den dagliga promenaden. Den här gången gick vi till kyrkogården och tände ett ljus vid Ediths grav. Alla blommor var fortfarande kvar, det var fint.
 
 
Idag var vi mycket snabbare på morgonen och när klockan var 9.30 gick vi och mötte upp Empa och Ludwig för en promenad. Det är skönt att prata med någon som svarar på dagarna! :)
 
När Dennis kom hem åkte jag och handlade och hämtade ut ett paket, en canvastavla som jag beställde för ett par dagar sen.
 
 
 
 
 

Måndag

Idag har vi varit effektiva! Innan klockan slog 10.00 hade jag hunnit duscha och "pynta" mig, baka en ny omgång med toscakakor och lagat cowboyssoppa! Soppan var ett av recepten från matkassen och var väldigt god! Gizmo har varit hos oss idag så han behövde ut vid lunch, det var ett ståhej att få ut honom och Selma samtidigt men det löste sig. Han fick vänta utanför i bilen medan jag tog på mig och Selma. Vi gick en kort sväng med Gizmo och sen lämnade jag honom i lägenheten och gick en längre sväng med Selma. Vi brukar gå genom stan, det är upplyftande att se lite folk!
 
 
Selma kämpar fortfarande med sina små händer i babygymmet. Nu har hon börjat greppa figurerna och håller fast. Det är facinerande hur snabbt hon lär sig och hur fokuserad och koncentrerad hon är. 
 
 
När Dennis kom hem gjorde vi lite fruktsallad. Det tar lite tid att skära upp all frukt men det är det värt! Ett måste i fruktsallad är passionsfrukt...och vaniljkesella!
 
 
 
 
 
Att en sån liten nacke kan lukta så gott!! :)
 
 

Knäckebröd

Evas matkasse innehöll inte enbart maträtter utan även recept och ingredienser på ett supergott knäckebröd! Eftersom jag vaknade 7.30 idag och kände att jag hade gott om energi så passade jag på att testa detta idag!
 
2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl rapsolja
2,5 dl vatten
Flingsalt
 
Koka ihop vatten och olja. Blanda ihop de torra ingredienserna och slå på vattnet. Rör ihop och kavla ut mellan två bakplåtspapper. Strö över flingsalt och platta ner i degen. Grädda i ugnen på 150 grader i 1 timme. Låt svalna och bryt i bitar. Enkelt och väldigt gott!!
 
 
 
 

Selma 10 veckor

I tisdags var vi på BVC igen och nu har Selma passerat 5 kilo! 5010 g väger hon nu och har alltså nästan gått upp 2 kilo sedan hon föddes! Hon ligger precis på kurvan för både vikt och längd. Bra jobbat! Nästa gång vi ska till BVC ska hon få första vaccinationen...stackars liten!
 
 
Hon är ingen liten bäbis längre. Hon vill inte ligga ner i famnen längre utan kämpar sig upp till sittande och om hon får välja själv vill hon helst stå upp och kolla på tv?!? Lite tidigt kanske... Pratstunderna med kossan och lammet i babygymmet har bytts ut mot boxningsfajter. Helt plötsligt har hon upptäckt att hon har händer så hon ligger och är jättefokuserad på att röra figurerna med knutna händer. Hon har även kommit på att händerna smakar gott så hon ligger och suger på händerna.
 
 
Vi försöker öva på att ligga på mage lite varje dag men än så länge är hon inte så imponerad av detta!
 
 
Inatt slog vi nytt sovrekord...8,5 timme! Då blir man så här pigg och glad!
 
 
Bästa sättet att få henne att somna nu är att lägga henne i vår säng och ge henne nappen. Hon somnar lättare så än när vi går och bär på henne...lite trist men kanske bra också. Vi får passa på att ha henne sovandes på oss de gånger hon fortfarande vill sova så!
 
 
 

Fotomodell nr 2

Det är tydligen inte bara Gizmo som passar som modell i vår lilla familj! 
 
 
 
 

Begravning

Idag har vi varit på begravning för pappas mormor Edith. Jag vet inte om det blir min gammelfarmor eller gammelmormor men det spelar inte så stor roll. För mig var hon "stålmormor" eller "Stålis" som pappa alltid kallade henne. Edith blev hela 95 år.
 
Mina starkaste minnen av Edith är när vi åkte och hälsade på henne i stugan som hon hade i Norra Vånga. Vi åkte ofta dit och hälsade på henne och jag kommer ihåg hur hon stod med huvudet i landen och grävde. Höjdpunkten var när vi fick plocka ärtor och hallon från landen som vi åt i hammocken. Ibland när jag eller lillebror var sjuka kom Edith och tog hand om oss när mamma och pappa jobbade och då fick vi skogaholmslimpa som hon skar av kanterna på och delade i små bitar...så mycket godare än att äta en hel smörgås! 
 
Jag hoppas att du har det bra där du är nu. Vila i frid.
 
 

Helgen som gått

Helgen som gått har känts ovanligt lång...det brukar ju vara tvärtom! I fredags testade vi det första receptet i Evas matskasse som var en väldigt god och lättgjord tacogratäng. Vi småkikade på Fångarna på fortet men gick och la oss ganska tidigt. Jag trodde att jag var trött men för första gången sen Selma föddes så kunde jag inte sova! Gizmo sov hos oss för första gången och eftersom Selma sover mellan oss ville jag egentligen inte ha honom i sängen men vi hade inte hjärta att låta honom sova på golvet så han fick ett eget lakan att ligga på vid fotändan. 
 
I lördags var jag på stan själv medan Dennis och Selma var hemma själva. Han vågade inte lägga ner henne eftersom han var rädd att hon skulle vakna och vara hungrig. När jag kom hem efter 2,5 timme låg hon fortfarande och sov på hans bröst! Dom hade inte rört sig ur fläcken! :)
 
Min shoppingrunda gick bra...förutom att jag känner mig helt förvirrad och lite småstressad när jag är ute på egen hand nu för tiden. Hur som helst fick jag med mig två pyjamas till Selma. Jag hade tänkt att köpa lite mer kläder till henne men det låste sig helt. Visste knappt vilken storlek jag skulle köpa!! Till mig fick jag med mig en tröja och en kofta som är smidiga att amma i och jag köpte även en födelsedagspresent till lillebror som fyller år i veckan. Gizmo fick kycklingsnacks som var en storfavorit i julas! 
 
På kvällen gick vi hem till mamma och pappa och skulle lämna tillbaka Gizmo men det var så kallt och blåsigt och dom hade precis beställt pizza så vi blev kvar där. När det var dags att gå hem hade det slutat blåsa så det var riktigt skönt med en kvällspromenad! 
 
 
 
Myser i mormors famn.
 
I söndags testade vi ytterligare ett av recepten från matkassen som var baconlindad kyckling med grädde och mango chuntey, mycket gott och lättlagat! Jag hade tänkt att ta kort men jag var för hungrig så det hanns inte med/glömdes bort!! Vi gick en promenad med Selma och hade tänkt att hon skulle få ett söndagsbad men ungen sov hela dagen så vi får bada idag istället! 
 
Idag har faster Johanna varit här och umgåtts med Selma. Vi följde henne och kusin Sigge hem och gick en långpromenad jag och Selma. Det var nästan så man kan tro att våren är på väg! Soligt, plusgrader och fåglar som kvittrar!! Längtar till våren!!
 
 
Redo för promenad!
 

Med facit i hand...

...så har det senaste året inte varit alls som jag trott att det skulle vara. Jag hade en bild av hur graviditet, förlossning och första tiden med en liten bäbis skulle vara men precis som med mitt vad med Dennis så kunde jag inte ha mer fel.
 
1. Det skulle ta ett år att bli gravid. Det tog verkligen ingen tid alls. Vi hann inte ens "försöka" på riktigt utan hade bara bestämt att vi skulle göra det när stickan visade ett plus...en liten chock men väldigt mycket mer glädje!
 
2. Jag skulle må illa och kräkas hela graviditeten. Illa mådde jag ju så klart men jag kräktes inte en enda gång och illamåendet gick ju över vid v 16 om jag inte minns fel.
 
3. Jag skulle gå upp 25 kilo och samla på mig massa vatten. Jag gick knappt upp 10 kilo och svullnade inte något. Hade tänkt att jag skulle lämna in förlovningsringen för rodinering när jag inte kunde ha den längre men den har suttit på hela tiden utan problem. Nu är jag nere under inskrivningsvikten och det är två månader efter förlossningen. 
 
4. Jag skulle gå över två veckor. Selma tajmade ju in det bra och kom en dag innan utsatt bf.
 
5. Förlossningen skulle ta 24 timmar. Den tog visserligen 18 timmar men det var ju från det att jag började känna att smärtan kom regelbundet. När vi väl kom in till BB tog det ju bara 6 timmar och gick utan några komplikationer. 
 
6. Vi skulle få ett barn med kolik. Mer nöjd unge får man nog leta efter, vi känner oss lite bortskämda emellanåt! Inga tecken på något magknip och oftast ett glatt humör. Sover gott på nätterna gör hon också!
 
7. Jag skulle må psykiskt dåligt efter förlossningen. Eftersom jag brukar bli deppig på hösten så trodde jag att det skulle bli ännu värre i år efter förlossningen med tanke på baby-blues och förlossningsdepression men jag har mått bättre under hösten än vad jag gjort de senaste åren. Även de första två månaderna som mamma har jag mått mycket bättre än vad jag trodde att jag skulle göra. Det är klart att jag har varit ledsen emellanåt men det tror jag är normalt! :)
 
Kort och gott så är nog det här någonting jag kan tänka mig att göra igen. Största chocken har nog varit att amningen gjorde så ont men nu när jag är "härdad" så är det otroligt mysigt och framför allt smidigt! Selma kommer förhoppningsvis att få ett syskon i framtiden! 
 
 
 
RSS 2.0